Aké sú skryté riziká pasívneho investovania?


Pasívne investovanie je čoraz viac populárne, nakoľko investori nalievajú svoje peniaze do fondov obchodovaných na burze (ETF) a držia takmer rovnaké množstvo takýchto fondov ako akcií. Popularita pasívnych investičných stratégií vzrástla kvôli tomu, že aktívni správcovia iba zriedkakedy prekonávajú výkonnosť indexov a investovanie do podielových fondov je tak drahšie.

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že s týmto predpokladom investori súhlasia, no zároveň sa domnievame že výhody pasívneho vs. aktívneho investovania v pomere s rizikom/výnosom nie sú nekonečné. Ak by každý investor využíval iba pasívne investičné stratégie, objavilo by sa mnoho príležitostí pre aktívne spravovanie portfólia. Domnievame sa, že príliš mnoho investorov sa ponorilo do sveta pasívneho investovania, no prinajmenšom v najbližších rokoch nedosiahnu vyššiu návratnosť ako dôslední aktívni investori. Pasívni investori sa dostali do nebezpečnej zóny.

Ako "preplnené" je pasívne investovanie?

Spoločnosť Morningstar tvrdí, že “každý jeden rok od roku 2006 je výška príjmov aktívnych akciových fondov a pasívnych fondov v Spojených štátoch amerických takmer rovnaká”. Nižšie zobrazený graf zobrazuje kumulatívne príjmy a výdavky aktívnych a pasívnych akciových fondov od polovice roku 2009. Takýto trend pretrvával až do konca roka 2019, kedy dosiahli výdavky aktívne spravovaných fondov hodnotu 204 miliárd amerických dolárov, zatiaľ čo príjmy pasívnych fondov dosiahli hodnotu 163 miliárd amerických dolárov.

Graf: Kumulatívne príjmy a výdavky aktívnych vs. pasívnych akciových fondov

Ľahší prístup k fondom obchodovaným na burze (ETF) a pasívnemu investovaniu sú veľkým prínosom pre malých investorov, najmä z hľadiska nižších nákladov. Ak sa však priveľa investorov začne spoliehať vo vyššej miere na pasívne investovanie, efektívnosť trhu bude zasiahnutá a objavia sa nové príležitosti najmä pre aktívnych správcov.

Riziká spojené s “preplnenými“ obchodmi

Päť členov predstavenstva Federálneho rezervného systému nedávno vyjadrilo obavy týkajúce sa “preplnených“ trhov a fondov obchodovaných na burze, ktoré naslepo alokujú kapitál do najväčších akcií v indexe. V článku, “Posun od aktívneho k pasívnemu investovaniu: potencionálne riziká pre finančnú stabilitu?” autori uviedli, že pasívne fondy môžu prispieť k efektu inklúzie indexu, vrátane zvýšenej korelácie výnosov jednotlivých zložiek indexu. Konkrétne uviedli, že “ak sa dôsledky inklúzie indexu (najmä deformácie cien) stanú časom výraznejšie, môže to spomaliť prechod na pasívne investovanie, zvýšením ziskovosti aktívnych investičných stratégií, ktoré z takýchto deformácií ťažia.”

Či hovoríme o rýchlom krachu v roku 2010, krachu trhu s dlhopismi v roku 2014, bleskovom krachu v roku 2015, krachu technologických spoločností v roku 2017, alebo najrýchlejšom 30% poklese v histórii, vždy sa stretávame s náznakmi, že akciový trh sa v dobe vysokej atraktivity fondov obchodovaných na burze a rýchleho pasívneho investovania správa odlišne. 

júli 2019 spoločnosť Bank of America varovala pred nebezpečenstvom, ktoré je spojené so situáciou, kedy príliš veľa fondov nakupuje rovnaké akcie, a to bez ohľadu na ich ceny. Spoločnosť skúmala 50 najlepších akcií v držaní podielových fondov a hedžových fondov a zistila, že počet rovnakých akcií v oboch fondoch sa blížil k historickému maximu. Štúdia zistila, že lacné akcie boli ignorované, pričom “hodnotové” akcie tvorili menej ako 20% z celkového portfólia, čím sa svojimi výnosmi približovali k referenčným hodnotám.

Hlavným účelom akciového trhu je efektívne alokovať kapitál do spoločností, ktoré si ho najviac zaslúžia, to známená do tých, ktoré generujú najvyšší zisk po zdanení (NOPAT) na americký dolár investovaného kapitálu, alebo dosahujú najvyššiu návratnosť investovaného kapitálu (ROIC). Pasívne investovanie do indexov tento proces narúša.

Namiesto investovania výlučne do kvalitných spoločností, investori vkladajú svoje peniaze do rovnakých stratégií a väčšina z týchto finančných prostriedkov tečie do najväčších a najobľúbenejších spoločností, nakoľko sú v rámci indexov najhodnotnejšie.

Napríklad, sedem najväčších fondov obchodovaných na burze, State Street SPDR S&P 500 ETF (symbol: SPY), iShares Core S&P 500 ETF (IVV), Vanguard Total Stock Market Index Fund (VTI), Vanguard 500 Index Fund (VOO), Invesco QQQ Trust (QQQ), iShares Russell 1000 Growth ETF (IWF) a Vanguard Growth Index Fund (VUG) primárne investuje do piatich rovnakých spoločností. Celkovo vlastnia tieto fondy aktíva v hodnote viac ako 908 miliárd amerických dolárov a napriek rozdielnym investičným štýlom, investori nakupujú investovaním do týchto fondov rovnakých päť spoločností.

Nemalo by byť žiadnym prekvapením, že začiatkom januára patrili medzi tieto spoločnosti Apple (symbol: AAPL), Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL), Amazon (AMZN) a Facebook (FB). Tieto spoločnosti tvoria 18% celkovej trhovej kapitalizácie indexu S&P 500. Index S&P 500 môže za svoj 15% nárast v roku 2019 ďakovať práve spoločnostiam Apple a Microsoft. 

Nadmerné vystavenie týchto popredných technologických spoločností (vrátane spoločnosti Netflix - NFLX) počas medvedieho trhu vyvolaného pandémiou ochorenia COVID-19 iba narástlo. Od 6. mája tvoria akcie spoločností Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet, Apple a Microsoft 22% trhovej kapitalizácie indexu S&P 500. Inými slovami, šesť spoločností predstavuje takmer štvrtinu kapitalizácie indexu S&P 500.

Graf: Spoločnosti Facebook, Amazon, Netflix, Alphaber, Microsoft a Apple dominujú indexu S&P 500

Pasívne investičné stratégie ignorujú relatívnu hodnotu

Keď indexový fond alebo fond obchodovaný na burze (ETF) dosiahne výnos, nemá v zásade inú možnosť ako investovať do akcií na základe ich alokácie v rámci indexu v danom okamihu, a to bez ohľadu na iné faktory.

Je prirodzené, že nie všetkých 500 akcií tvoriacich fond obchodovaný na burze, ako napríklad State Street SPDR S&P 500 ETF (SPY), bolo v čase, kedy ich fond nakupoval atraktívnou kúpou. Mnoho takýchto akcií je nadhodnotených a predstavuje vážne riziko pre vaše portfólio. Prieskumy naznačujú, že fond SPY alokuje 20% zo svojho kapitálu do neatraktívnych spoločností alebo spoločností s horším hodnotením.

Jediná cesta ako sa dostať z nebezpečnej zóny je byť zodpovedným

Pasívni investori hrajú hru s číslami. Alokovaním kapitálu do čo najväčšieho počtu sektorov sa snažia mať podiel vo všetkých “víťazných spoločnostiach” a zároveň minimalizovať riziko strát. Diverzifikácia ale nenahrádza poctivý proces výberu akcií.

V nestabilných a neistých časoch, ako zažívame aj v súčasnosti, má pre investorov zásadný význam presná analýza. Akcie, ktoré netvoria časť indexu môžu byť prehliadnuté, nakoľko je do nich pasívne alokovaných menej finančných prostriedkov. Súčasná situácia na trhu predstavuje pre aktívnych správcov portfólií vynikajúcu príležitosť na generovanie aktívnej ziskovosti.

Na začiatok, by investori pristupovať k obchodovaniu s akciami ako keby ekonomický pokles vyvolaný pandémiou COVID-19 nemal nikdy skončiť. Preto by mali investovať do spoločností, ktoré sa javia ako výnosnejšie, než naznačuje ich ocenenie.

Analytici dokonca označili sedem spoločností, ktoré sú vysoko kvalitné a ich ocenenie významne nadhodnotilo vplyv pandémie na ich budúce peňažné toky. Všetky tieto spoločnosti majú historicky silný nárast ziskovosti, dostatočnú likviditu na to, aby prežili krízu, rôzne výhody, ktoré im pomôžu pri obnovovaní ekonomickej činnosti a ich akcie sa obchodujú za výrazne nižšie ceny. Ide o spoločnosti SYSCO Corporation, Simon Property Group, Darden Restaurants, D.R. Horton, Cracker Barrel Old Country Store, Southwest Airlines a Omnicom Group.

Príliš veľa pasívnych investícií vytvára vyššie riziko

“Pasívnych investorov” redaktori časopisu Forbes po prvýkrát zaradili do nebezpečnej zóny v decembri 2013. Je prakticky nemožné uskutočniť “pasívne” investičné rozhodnutie, pretože takmer v každom segmente trhu nájdete obrovské množstvo indexových fondov. Okrem toho existujú veľké rozdiely v držbe fondov, ktoré by mali rovnaké indexy sledovať.

Okrem toho poukázali na skutočnosť, že pasívne investovanie bolo skrytým spúšťačom (bleskového) krachu v júli 2017, nakoľko významný nárast využívania pasívnych investičných stratégií pre trh predstavoval nové riziká. Pasívni investori prideľujú kapitál, do čo najviac rôznych oblastí a pokúšajú sa mať podiel vo všetkých ziskových firmách, pričom minimalizujú riziká straty.

Ak sa však v rámci investičného procesu nepokúšajú odlíšiť tzv. víťazov od porazených, a namiesto toho naslepo alokujú svoj kapitál na základe indexu, nedochádza k ich usilovnému snaženiu sa, múdrej alokácii kapitálu a teda trh nebude vedieť efektívne fungovať.

Ak premýšľate ako ochrániť svoj majetok a investície pozrite si naše služby pre investorov alebo hedžový fond. Neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať.