● Ako investovať 100 000 eur?

Ako investovať 100 000 eur?

ZDIEĽAŤ

Máte k dispozícii 100 000 eur a tešíte sa ako túto sumu ešte navýšite. Chcete vedieť ako investovať 100 000 eur, no zároveň si nie ste istý, ktorý spôsob je najlepší. Ide o veľa peňazí a máte veľmi veľa možností, ako ich investovať.

V tomto článku sa zameriame na rôzne možnosti, ako môžete investovať 100 000 eur, čo by ste pred investovaním takejto sumy mali vedieť a urobiť, a ako zistiť, ktorý typ investovania vám najviac vyhovuje.

Predtým ako investujete

Tento článok pravdepodobne čítate pretože sa chystáte svoje peniaze investovať čo najskôr. No ešte predtým musíte urobiť pár vecí. Pred investovaním je dôležité, aby ste si rozdelili svoje financie, čím zabezpečíte, že neskôr nebudete nič ľutovať.

Splaťte svoj dlh

Ak máte veľa dlhov, a to najmä dlhov na kreditných kartách, ktoré sa spájajú s vysokými úrokmi,  tak týchto 100 000 eur použite na splatenie svojho dlhu. Existuje rovno niekoľko dôvodov, prečo by ste mali uprednostniť splatenie svojho dlhu pred investovaním. Po prvé, s dlhom sa spájajú rastúce úroky. Čím dlhšie budete odkladať splatenie svojho dlhu, tým viac peňazí budete na jeho splatenie potrebovať. Po druhé, ak máte veľa dlhov s vysokým úrokom, bude suma, ktorú dlhujete stále iba rásť. Priemerná úroková sadzba na kreditných kartách je 16%. To je pravdepodobne veľmi vysoká hodnota, ktorá môže následne obmedzovať výsledok toho, koľko zarobíte investovaním na akciovom trhu.

Vytvorte si núdzový fond

Je extrémne dôležité, aby ste mali odloženú sumu, ktorá pokryje vaše náklady na život počas troch až šiestich mesiacov. Tieto financie využijete v prípade, že prídete o svoj príjem alebo budete mať neočakávané vysoké výdavky, ako je napríklad oprava vodovodného potrubia v dome alebo oprava automobilu. Mať k dispozícií nejaké peniaze bokom, ktoré môžete použiť na výdavky, ktoré ste dopredu neplánovali, je dobré z toho dôvodu, že nemusíte použiť svoju kreditnú kartu a budovať dlh.

Zistite, aký druh investora ste

Predtým ako investujete svoje peniaze budete chcieť vedieť, aký druh investora ste. Ak to zistíte, pomôže vám to pri výbere vhodných investícií a typov služieb, ktoré vám osobne budú vyhovovať. Pri rozhodovaní o spôsobe akým investujete, by ste mali myslieť na niekoľko vecí.

Skúsení alebo neskúsení investori

Máte skúsenosti s investovaním na akciovom trhu, alebo do toho idete po prvýkrát? Ak ste v oblasti investovania úplným nováčikom, nezabudnite si urobiť, čo najlepší prieskum. Vyhnite sa riskantným alebo komplikovaným investíciám aspoň do doby, kým nebudete úplne rozumieť tomu ako trh funguje.

Aktívne alebo pasívne investovanie

Radi robíte prieskum rôznych spoločností a sledujete výkonnosť akciového trhu denno-denne? Ak sa vám tento typ investovania pozdáva, rozhodnite sa pre aktívne investovanie. Na druhej strane, ak zistíte, že je aktívne investovanie pre vás príliš stresujúce, môžete zvážiť pasívne investovanie, a to napríklad využitím služieb robo-poradcov.

Nezávislé investovanie alebo využitie služieb investičného poradcu

Okrem toho sa môžete rozhodnúť, či budete investovať podľa vlastného uváženia alebo využijete služby investičného poradcu, ktorý vám pomôže vybrať najlepšiu investičnú stratégiu spĺňajúcu všetky vaše potreby.

Tolerancia rizika

S investovaním sa vždy spája istá miera rizika. Čím vyšší je potenciál zisku, tým vyššie je riziko. To do akej miery ste v pohode s prijímaním rizika, určuje do čoho investujete. Napríklad, ak vám neprekážajú vysoko-rizikové investície, tak budete pravdepodobne investovať do akcií. Na druhej strane, ak ste blízko odchodu do dôchodku alebo nechcete riskovať stratu svojej investície, tak budete s najväčšou pravdepodobnosťou investovať do dlhopisov.

Investovanie za účelom získania dostatku finančných prostriedkov na dôchodok, by mali byť vašou prioritou

Je úplne jedno do akého druhu aktív sa rozhodnete investovať. Vašou prioritou by malo byť investovanie za účelom získania dostatočného množstva finančných prostriedkov, aby ste mohli odísť na dôchodok. Ak vložíte 100 000 eur do svojho dôchodkového fondu, môže vám to pomôcť, ale dosiahnete pravdepodobne nízke výnosy.

Vyberte si aký druh investícií je pre vás najlepšou voľbou

Bez ohľadu na to, či chcete alebo nechcete investovať 100 000 eur, aby ste mali na dôchodok alebo si chcete splniť svoj krátkodobejší investičný cieľ, ako je napríklad vyplatenie školného pre dieťa, vždy máte na výber z viacerých druhov investícií.

Pasívne investovanie do akciových fondov s diverzifikovaným portfóliom

Tí, ktorí rozmýšľate nad bezproblémovým investovaním, ktorému nebudete musieť venovať veľa času, rozhodne zvážte pasívne investovanie do fondov. Vložte svojich 100 000 eur do podielových alebo indexových fondov. Veľmi zaujímavou príležitosťou s vysokým potenciálom môže byť aj investovanie do hedžových fondov.

Aktívne investovanie do akcií alebo obchodovanie s individuálnymi akciami

Ako je zrejmé už s podtitulku, tak aktívne investovanie do akcií si bude od vás vyžadovať oveľa viac aktivity ako pasívne investovanie. Tento druh investovania je najlepší pre ľudí, ktorí majú záujem sledovať trendy na akciovom trhu, pravidelne čítať správy a aktívne predávať a nakupovať akcie v rámci svojho investičného portfólia.

Investovanie do realít

Investovanie do nehnuteľností znamená investovanie do rezidenčných alebo komerčných nehnuteľností s cieľom získať zisk, zvyčajne prenajímaním nehnuteľnosti. Príjem môžete generovať tým, že budete nehnuteľnosť spravovať sami a priestory budete prenajímať iným ľuďom. Alebo môžete zaplatiť nejakej spoločnosti, aby sa o nehnuteľnosť starala namiesto vás. Ľudia budú stále potrebovať priestor na bývanie a nehnuteľnosti sú skvelou investičnou voľbou.

V prípade nehnuteľností však musíte zvážiť niekoľko vecí. Investovanie do nehnuteľností si na začiatku zvyčajne pýta oveľa vyššiu vstupnú investíciu ako iné druhy investovania. Čo sa týka rezidenčných nehnuteľností, tak vo všeobecnosti sa odporúča zložiť 20% z ceny nehnuteľnosti ako zálohu. Ak tak neurobíte, budete musieť platiť súkromné hypotekárne poistenie. Bude sa jednať o dodatočný poplatok, ktorý budete musieť platiť každý a jeden mesiac až do doby, kým svoju hypotéku nesplatíte.

Sociálne pôžičky

Ďalším spôsobom ako investovať 100 000 eur sú tzv. sociálne pôžičky (taktiež známe aj ako peer to peer pôžičky alebo P2P). Ide o alternatívnu investíciu využívajúcu platformu, ktorá vypožičiavateľom umožňuje požičať si peniaze priamo od jednotlivca, rovesníka, namiesto toho, aby musel ísť do banky.

Takýto druh platforiem funguje v Spojených štátoch amerických od roku 2006 a značne prispel k demokratizácii pôžičkového prostredia. Dlžníci si môžu pýtať pôžičky priamo na týchto platformách a veritelia môžu investovať aj veľmi nízke sumy, ako napríklad 25 eur. V podstate poskytujete pomoc iným podnikom a dlžníkom a ešte za to dostanete zaplatené úroky.

Úspory

Existujú ľudia, ktorí tvrdia, že najlepšou investíciou je sporenie. Použite svojich 100 000 eur na vybudovanie peňažných úspor a vyplatenie dlhov. Použitie peňazí na elimináciu dlhu znamená, že splatíte všetky svoje existujúce dlhy a aj budúce splátky. Prvotné investície slúžiace na stabilizáciu vašej finančnej situácie im v priebehu času dovolí voľnejšie rásť. Keď splatíte svoj dlh, začnite rozmýšľať o uložení zvyšných finančných prostriedkov.

Nikam sa neponáhľajte

Najlepší spôsob ako investovať 100 000 eur závisí od vašej súčasnej finančnej situácie. Existuje mnoho spôsobov ako investovať a je len na vás správne sa rozhodnúť. Skvelou správou je práve skutočnosť, že všetky tieto možnosti môžete navzájom kombinovať. 25 000 eur môžete použiť ako zálohu na dom a zvyšných 75 000 investovať prostredníctvom pasívnych indexových fondov. Alebo môžete minúť 50 000 eur na splatenie svojho dlhu a zvyšok použiť na kúpu nehnuteľností určených na prenájom.

Taktiež neexistuje žiadne pravidlo o tom, že by ste mali investovať všetky svoje peniaze naraz. Sadnite si a urobte si poriadny prieskum každej investičnej možnosti. Zvážte, ako vyzerá trh s nehnuteľnosťami vo vašom meste alebo využite služby investičného poradcu, ktorý vám pomôže pri budovaní vašich investícií. Porozumenie vašim investičným možnostiam vám výrazne pomôže pri zväčšovaní kapitálu.

Ak premýšľate ako ochrániť svoj majetok a investície pozrite si naše služby pre investorov alebo hedžový fond. Neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať.

ZDIEĽAŤ

Odoberajte náš newsletter

V prípade záujmu o odber našich článkov, publikácií a noviniek, nám zanechajte svoju e-mailovú adresu.



    Prečítal som si a súhlasím s Podmienkami používania a s Ochranou osobných údajov.*