Menová vojna Federálneho rezervného systému


Federálny rezervný systém od konca februára podnikol naozaj pôsobivé kroky, ktoré majú zastaviť ničivé následky pandémie nového koronavírusu na ekonomiku. Po dvoch po sebe nasledujúcich zníženiach úrokových sadzieb, dohromady o 150 bázických bodov (horná hranica sadzieb federálnych fondov klesla z 1,75% na 0,25%) v priebehu troch mesiacov, stúpla hodnota aktív v súvahe Federálneho rezervného systému zo 4,16 biliónov na 7 biliónov amerických dolárov (nárast o viac ako 70%).

Už počas globálnej finančnej krízy sa ukázalo, že Federálny rezervný systém má plný arzenál opatrení, ktoré sa nebojí prijať, aby podporil hospodárstvo a finančný systém: po tom, čo spoločnosť Lehman zbankrotovala 15. septembra 2008, Federálny rezervný systém potreboval len dva mesiace na to, aby zvýšil hodnotu svojich aktív o 140%. Intervencie uskutočnené v posledných mesiacoch nie sú tak celkom bezprecedentné. Nesmieme však zabudnúť na to, že už na začiatku tohto obdobia mala súvaha Federálneho rezervného systému oveľa vyššiu hodnotu ako naposledy (viac ako 4 bilióny amerických dolárov v porovnaní s 962 miliardami amerických dolárov na začiatku septembra v roku 2008). Avšak vo veľmi krátkom čase sa mu podarilo navýšiť túto hodnotu o ďalšie tri bilióny amerických dolárov.

Graf: Zväčšenie súvahy Federálneho rezervného systému 26. február- 27.máj 2020

Kľúčovými faktormi tohto výrazného zvýšenia bolo kvantitatívne uvoľňovanie, uskutočnené najmä prostredníctvom programu kupujúceho vládne dlhopisy a cenné papiere kryté hypotékami, a zvýšením likvidity v amerických dolárov, cez využitie tzv. swapových liniek. 

Graf: Percentuálna váha hlavných zložiek expanzie súvahy Federálneho rezervného systému v období medzi 26. februárom a 27. májom 2020

Horúčka nákupu dlhopisov

V rámci kvantitatívneho uvoľňovania, Ministerstvo financií USA za tri mesiace nakúpilo vládne dlhopisy v hodnote 1,64 biliónov amerických dolárov. Vo svojom portfóliu už drží vládne dlhopisy v celkovej hodnote 2,47 biliónov amerických dolárov, čo znamená, že Federálny rezervný systém drží viac ako pätinu z celkového federálneho dlhu. Z formálneho hľadiska nejde o speňaženie dlhu, no je zrejmé, že v súčasnosti je veľká časť amerického verejného dlhu znárodnená v súvahe centrálnej banky.

Pozoruhodný bol taktiež nákup cenných papierov, krytých hypotékami. Od 26. februára do 27. mája boli nakúpené takéto aktíva v hodnote 463 miliárd amerických dolárov. Rovnako ako aj v minulosti,  tak aj v počas súčasnej finančnej krízy vyvolanej novým koronavírusom, Federálny rezervný systém vykonával intervencie s cieľom podnietiť dopyt po cenných papieroch krytých hypotékami, čím by obmedzil dopad akýchkoľvek strát na tieto aktíva, ktoré sú držané národnými bankami.

Graf: Porovnávací trend nákupov štátnych dlhopisov (v nominálnej hodnote) a neamortizované prémie z cenných papierov držaných priamo

Hodnota klasických zložiek kvantitatívneho uvoľnenia, ako sú vládne dlhopisy a cenné papiere kryté hypotékami je 2,1 biliónov amerických dolárov, čo predstavuje 75% z celkového navýšenia súvahy, ku ktorému došlo v dôsledku pandémie.

Masívny nákup cenný papierov nafúkol aktíva v držbe Federálneho rezervného systému aj vďaka prudkému nárastu neumorených prémií z cenných papierov držaných priamo. Predstavuje to nárast o viac ako 180 miliárd amerických dolárov v priebehu 3 mesiacov, čo znamená 6,2% z celkovej expanzie súvahy Federálneho rezervného systému. Nákup cenných papierov zo strany Federálneho rezervného systému sa uskutočňuje na sekundárnom trhu. Trhová cena, ktorú zaplatí je vyššia ako nominálna hodnota aktív. Tento rozdiel predstavuje prémiu, ktorá sa má amortizovať v ročných splátkach.

Neumorená časť, ktorá je očividne väčšia v prípade nedávno nakúpených cenných papierov, sa uznáva ako položka aktív. Od konca februára do konca mája zaznamenala táto položka značný nárast o 147%, čo je znakom toho, že Federálny rezervný systém v priemere zaplatil obzvlášť vysokú prémiu na cenných papieroch, ktoré v posledných mesiacov nakúpil. Tieto dôkazy je potrebné spojiť s poklesom vládnych výnosov a následných zhodnotením aktív v držaní amerického Ministerstva financií.

Graf: Porovnávací trend cenných papierov krytých hypotékami v držbe Federálneho rezervného systému a amerických komerčných bánk, júl 2018-máj 2020

Ďalšiu veľkú zložku expanzie súvahy Federálneho rezervného systému tvoria dolárové swapové linky s centrálnymi bankami z iných krajín. Vzhľadom na obrovskú likviditu amerického dolára, ktorú vyvolala kríza spojená s pandémiou Covid-19, Federálny rezervný systém pristúpil k posilneniu permanentnej swapovej linky s ostatnými centrálnymi bankami siete C6 ( ide o Európsku centrálnu banku, Kanadskú centrálnu banku, Japonskú centrálnu banku, Švajčiarsku národnú banku a Centrálnu banku Anglicka) a spustil dočasné swapové linky s orgánmi niekoľkých ďalších krajín. Na konci mája bola celková hodnota dolárov prevedených cez tieto swapové linky na úrovni 448 miliárd amerických dolárov, čo predstavuje 15,3% z celkovej zmeny hodnoty aktív Federálneho rezervného systému, ktorá bola zaznamenaná v poslednom kvartáli.

Aj vďaka týmto intervenciám to vyzerá tak, že situácia je nateraz pokojná. Nadmerný dopyt po amerických dolárov na medzinárodných trhoch v marci vyvolal tlak na niekoľko mien. Aj napriek tomu však pretrváva napätie na globálnom trhu, a to najmä zo strany centrálnych bánk, ktoré nedostali prístup k swapovým linkám. Medzi takéto krajiny patrí napríklad Čína, India, Rusko, Turecko a Saudská Arábia. Takáto diskriminačná stratégia nie je pre Spojené štáty bezriziková. Niektoré krajiny, ktoré aj naďalej zažívajú problémy s financovaním v amerických dolárov v súčasnosti čerpajú financie zo svojich devízových rezerv (napríklad Saudská Arábia), zatiaľ čo iné (ako napríklad Čína) umožňujú oslabenie vlastnej meny voči americkému doláru.

Zhrnutie

Stručne povedané, Federálny rezervný systém vynakladá nesmierne veľa úsilia na podporu hospodárstva, ktoré zažíva najhoršiu krízu od roku 1929. A hoci sa tempo rastu súvahy Federálneho rezervného systému v porovnaní so situáciou z konca marca a začiatku apríla mierne spomalilo, to najhoršie ešte nie je za nami.

Federálna vláda výrazne zvyšuje verejný dlh, čím sa snaží znížiť dopady súčasnej krízy. Od februára do apríla roku 2020 presiahla jeho čistá emisia hodnotu 1,8 bilióna amerických dolárov (čo je viac ako 1,7- násobok čistej emisie za celý rok 2019) a dlh bude stúpať aj v nasledujúcich mesiacoch.

Nateraz sa americká mena drží veľmi dobre, čo je pravdepodobne spôsobené výhodou amerického dolára, ktorá spočíva v tom, že je považovaný za skutočnú globálnu rezervnú menu. Niektorí odborníci sa však začínajú pýtať ako dlho to bude trvať.

Dramatické zhoršenie perspektívy rastu sa znásobuje blížiacou sa defláciou a rozsiahlymi sociálnymi nepokojmi, ktoré v posledných týždňoch zúria v takmer všetkých amerických štátoch. Účinnosť enormnej expanzie súvahy Federálneho rezervného systému je okrem toho do istej miery oslabená ďalším znížením rýchlosti peňazí: predĺženie platností opatrení súvisiacich s tým, aby ľudia trávili čo najviac času mimo verejných priestorov a prudký nárast bankových vkladov naznačujú, že počet transakcií stále klesá.

V nasledujúcich mesiacoch sa môže Federálny rezervný systém pokúšať pokračovať vo svojej činnosti s využitím nástrojov, ktoré už používa (čím by do konca roka mohol držať aktíva v celkovej hodnote 10 až 12 biliónov amerických dolárov), alebo sa môže rozhodnúť prijať alternatívne opatrenia. 

Jednou z možností je zníženie úrokovej sadzby, ktorá sa však už v súčasnej dobe nachádza na svojom historickom minime. Opätovné zníženie by znamenalo, že by sme sa dostali do negatívneho teritória. Negatívnu úrokovú sadzbu už využíva niekoľko členských krajín eurozóny. Nateraz to však vyzerá tak, že žiaden z vedúcich predstaviteľov Federálneho rezervného systému nebude chcieť uskutočniť takýto krok.

Je viac pravdepodobné, že Federálny rezervný systém sa čoskoro rozhodne viac zamerať na výnosovú krivku, tak ako to robí Japonská centrálna banka od roku 2016 (Federálny rezervný systém prijal takéto opatrenia počas druhej svetovej vojny). Cieľom takéhoto opatrenia bude definitívne presvedčiť trhy, že úrokové sadzby počas dlhého časového horizontu nebudú rásť. 

Na poslednom zasadnutí Federálneho výboru pre voľný trh sa však neobjavili žiadne signály naznačujúce prijatie takýchto opatrení. Federálny rezervný systém sa zaviazal k tomu, že bude pokračovať v kvantitatívnom uvoľňovaní a že do roku 2022 bude udržiavať výšku krátkodobých sadzieb okolo nuly. Mnoho trhových analytiko sa aj napriek tomu domnieva, že zameranie sa na výnosovú krivku by mohlo predstavovať kontrolný rámec pre tento rok. Stále však nevieme povedať, či bude takýto krok stačiť na obnovu americkej ekonomiky. Federálny rezervný systém však bez pochýb započal menovú vojnu.

Ak premýšľate ako ochrániť svoj majetok a investície pozrite si naše služby pre investorov alebo hedžový fond. Neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať.