● Nedostatok investícií na ropnom trhu môže vyvolať nárast cien

Nedostatok investícií na ropnom trhu môže vyvolať nárast cien

ZDIEĽAŤ

Posledná mesačná správa, vydaná Energetickou informačnou agentúrou (EIA) poskytujúcou prehľad o energetickom sektore z USA potvrdila neoficiálne správy. Výroba ropy z bridlíc v Spojených štátoch amerických klesá a je pravdepodobné, že sa už nikdy z tohto poklesu nespamätá. Poklesne späť na úroveň ako v roku 2010? Avšak, to si niektorí analytici nemyslia a v tomto článku vám povieme, čo predpokladajú, že sa bude v tomto sektore diať.

Graf: Barely bridlicového ropného ekvivalentu za deň v USA

Mnohé z problémov, o ktorých ste sa mohli dočítať v iných článkoch, neboli natoľko viditeľné, nakoľko ťažba ropy sa pomaly blížila k svojej maximálnej hodnote. Potom čínske mesto Wuhan zasiahol koronavírus a v marci 2020 došlo k dočasnému prerušeniu dohody medzi Ruskom a Saudskou Arábiou. Po tomto začali ceny ropy klesať. Pokles cien ropy nebol zastavený ani vtedy, keď forwardový kontrakt na burze NYMEX klesol na negatívnu cenu 37 amerických dolárov za barel ropy, čo znamenalo že predajcovia boli ochotní zaplatiť kupujúcim, len aby sa vedeli ropy zbaviť. Išlo o naozaj závažný a bezprecedentný okamih na trhu s ropu.

Graf: Cena ropy WTI 6.marec-17. Jún 2020

Na grafe môžeme vidieť, že ceny ropy počas šiestich týždňov zaznamenali nevídané zlepšenie. To vyvoláva otázku, čo sa na ropnom trhu naozaj deje a čo majú investori očakávať, teda ako bude vyzerať situácia koncom tohto roka, nakoľko si niektorí analytici myslia, že dôjde k zmene týkajúcej sa masívneho nadmerného zásobovania veľkými loďami, ktoré sú v prístave Long Beach.

V tomto článku sa budeme venovať tomu, čo sa pravdepodobne stáva novým trendom na trhu s ropou a ovplyvní vývoj cien ropy počas niekoľkých rokov. Najprv sa pozrieme na kľúčovú medzinárodnú spoločnosť na ropnom trhu, ktorá prednedávnom oznámila výrazné odpisy v priebehu druhého kvartálu tohto roka. Následne sa zameriame na javy, ktoré nám môžu pomôcť predpovedať ako to bude vyzerať s dodávkami tejto energetickej suroviny v budúcnosti.

Odpisy spoločnosti BP v rozmedzí 13 až 17,5 miliardy dolárov môžu vysielať rôzne signály
Pár dní dozadu spoločnosť BP dokonca oznámila, že v druhom kvartáli došlo k výraznému zníženiu hodnoty jej aktív. Došlo k poklesu hodnoty približne o 10% a nárastu pomeru pôžičiek k vlasnému kapitálu na približne 48%. Táto hodnota vysoko presahuje úroveň 30%, o ktorej sa spoločnosť vyjadrila, že je s ňou spokojná.

V tomto článku od agentúry Reuters sa uvádza, že spoločnosť BP zrevidovala svoj názor na vývoj cien ropy v budúcnosti a podľa banky RBC Capital Markets pravdepodobne dôjde k tomu, že spoločnosť BP zníži výšku svojich vyplácaných dividend.

“Spoločnosť BP uviedla, že nové predpoklady týkajúce sa cien ropy povedú k rastu nákladov a poklesu výnosov v druhom kvartáli. Výška odpisov sa bude pohybovať v rozmedzí od 13 do 17,5 miliárd amerických dolárov (po zdanení). Spoločnosť uviedla, že v súčasnej dobe prehodnocuje svoje plány týkajúce sa niektorých ropných a plynových projektov, ktoré sa nateraz nachádzajú v počiatočnej fáze.”

Znamená to tiež, že spoločnosť opätovne analyzuje svoje portfólio a škrtá investície, ktoré sa nezhodujú s plánom spoločnosti pre zníženie dlhu a zameraniu sa na čistejšie energetické riešenia.

Táto mapa z webovej stránky spoločnosti BP zobrazuje projekty, ktoré sú v súčasnosti prehodnocované a spoločnosť môže uvažovať o čiastočnom odpísaní aktív alebo o tom, že sa ich zbaví úplne.

Citácia z článku od agentúry Reuters nám môže pomôcť zistiť akým smerom sa spoločnosť môže v budúcnosti uberať: “Spoločnosť BP sa chystá čoraz viac presunúť stratégiu od výroby fosílnych palív z ropy k zemnému plynu, od ktorej sa očakáva, že bude pri zabezpečovaní rastúceho dopytu po elektrine hrať kľúčovú úlohu.”

Oblasti, o ktorých môžeme povedať, že sú relatívne v bezpečí zahŕňajú bridlicové aktíva, ktoré spoločnosť získala od skupiny BHP v roku 2018. Tento obchod navrhol nový generálny riaditeľ spoločnosti BP – Bernard Looney. Cieľom obchodu bolo získať peňažný tok s minimom investícií.

Looney sa v roku 2018 vyjadril nasledovne: “V každom prípade ide o obchod, ktorý je dôležitý pre transformáciu nášho podnikania v USA. Ide o veľmi dôležitý krok, ktorý je súčasťou stratégie nárastu hodnoty spoločnosti v oblasti prieskumu a ťažby a predstavuje prvotriedny prírastok do elosvetového portfólia spoločnosti BP. Tešíme sa na bezpečné začlenenie takto rozsiahlych aktív do našich stratégií a sme nadšení z potenciálu, ktoré budú mať na dosiahnutie pozitívneho rastu v nasledujúcom desaťročí.”

Hlbokomorské ložiská nachádzajúce sa v Mexickom zálive sa vzhľadom na obrovské infraštrukturálne výhody spoločnosti BP v danej oblasti javia ako podobne bezpečný typ aktív.

Bernard Looney v nedávnom článku poznamenal, že spoločnosti BP sa podarilo prostredníctvom zefektívnenia podnikových procesov znížiť náklady na ťažbu v rámci týchto dlhodobých aktív pod 35 amerických dolárov za barel.

“Spoločnosť BP sa v nasledujúcom roku výrazne snaží znížiť svoje výdavky a náklady, aby v ďalších rokoch mohla generovať zisk aj pri cenách ako je napríklad 35 amerických dolárov za barel. V minulom roku sa cena barelu ropy pohybovala okolo 56 amerických dolárov.”

Takže, keď bridlicová ropa a náleziská nachádzajúce sa hlboko pod morskou hladinou patria pod bezpečné aktíva, akých aktív sa môže spoločnosť BP zbaviť?

Jednou z takýchto oblastí môže byť Brazília. Po tom, čo v roku 2019 došlo k rozsiahlym problémom týkajúcich sa ťažby v oblasti Peroby, spoločnosť BP sa rozhodla neobnoviť svoju činnosť v týchto aktivitách. 

Článok z portálu WorldOil však situáciu komentuje nasledovne: “Spoločnosť BP má mnoho možností čo sa týka Brazílie. V mesiaci júl, vládna agentúra s označením ANP schválila plán, ktorý chce preskúmavať oblasť Pau Brasil. Spoločnosť sa podľa údajov zo svojej webovej stránky podieľa ťažbou na 25 miestach v krajine a prevádzkuje 6 z nich. V Brazílii sú okrem toho pre tento rok naplánované aukcie troch ložísk nachádzajúcich sa hlboko v mori, pričom jedno z týchto ložísk zaručuje prístup k overeným ropným rezervám.”

Čo to znamená pre investorov?

Nedávne a predbežné oznámenia spoločnosti BP môžu v rámci energetické priemyslu znamenať veľa nového.

Spoločnosť Rystand v nasledujúcom grafe poukázala, že pokles cien ropy a zemného plynu viedol k dramatickému nedostatku finančných prostriedkov v energetickom sektore, nakoľko ropné spoločnosti obmedzili investície do prieskumu a výroby, aby vedeli posilniť svoje súvahy.

Graf č. 4: Celosvetové investície podľa jednotlivých oblastí 2010-2021 (v miliardách dolárov)

Medzi dve oblasti, ktoré pravdepodobne zaznamenajú najväčší pokles vo financovaní, patrí bridlicová ropa a ropa vyťažená na pobreží, ktorá sa často používa na výrobu benzínu.

Môže to znamenať zhruba toľko, že kapitál začne do týchto oblastí prúdiť až potom, keď sa ceny následne zvýšia. Tieto aktíva zvyčajne nepotrebujú rozsiahly objem kapitálu pre rozvoj infraštruktúry a svoju produkciu vedia rýchlo prispôsobiť v závislosti od požiadaviek. To môže koniec koncov viesť k nárastu ťažby ropy.

V nedávnom článku spoločnosti OilPrice sa venovali skupine Occidental Petroleum, kde vyzdvihli skutočnosť, že existuje určitý rozdiel čo sa týka ponuky a dopytu, ktorému ropný trh v súčasnosti nevenuje pozornosť. Tento trend však bude pravdepodobne v budúcnosti rásť, a preto sa spoločnosti Occidental Petroleum pravdepodobne podarí opäť odraziť.

Záver

Vyzerá to tak, že cena bridlicovej ropy v Spojených štátoch amerických zaznamenala rýchly, drastický a nevyhnutný pokles. Pre mnoho spoločností, ktoré závisia od jej ťažby, je to zlá správa. Dobrou správou ale pre investorov je, že tento pokles nevyhnutne povedie k nárastu cien a cyklus rastu energetického priemyslu sa časom opäť spustí.

Budúcnosť cien ropy bude výrazne ovplyvnená nedostatkom investícií prakticky vo všetkých segmentoch trhu, súvisiacich s produkciou ropy a plynu. Veľké ropné spoločnosti, ako napríklad BP, už naďalej neposkytujú investorom bezpečné dividendy a to môže viesť k poklesu cien akcií. Koncom roka 2020 budeme môcť pozorovať nedostatky v dodávke ropy, čo spôsobí, že ceny ropy výrazne prekročia súčasnú hodnotu, ktorá sa pohybuje medzi 30 a 40 americkými dolármi za barel.

zdroj: finance.yahoo, reuters.com

Ak premýšľate ako ochrániť svoj majetok a investície pozrite si naše služby pre investorov alebo hedžový fond. Neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať.

ZDIEĽAŤ

Odoberajte náš newsletter

V prípade záujmu o odber našich článkov, publikácií a noviniek, nám zanechajte svoju e-mailovú adresu.



    Prečítal som si a súhlasím s Podmienkami používania a s Ochranou osobných údajov.*