● Tajomstvo zloženého úročenia – I. časť

Tajomstvo zloženého úročenia – I. časť

ZDIEĽAŤ

Mnoho profesionálnych investorov, ale aj laikov sa zamýšľa a hľadá dlhodobé tajomstvo úspechu alebo nejaký svätý grál v investovaní. Možno najbližšie k tomu má fenomén „zloženého úročenia“ alebo „zloženého úroku“. V dnešnom článku vám vysvetlíme, ako môže generovanie úrokov z úrokov s využitím času ako katalyzátora viesť k dlhodobému vytváraniu bohatstva.

  • Zložené úročenie je úrok vypočítaný z počiatočnej investície, ako aj z predtým nahromadených úrokov, čím sa vytvára efekt snehovej gule.
  • Generovanie úrokov z úrokov vedie v dlhšom horizonte k tvorbe bohatstva.
  • Čas na trhu je rovnako dôležitý ako časovanie trhu.
  • Konzistentnosť a ochrana je dôležitejšia ako Alfa.

Zložené úročenie môže byť ťažšie pochopiť. Je to ako sledovať, ako vaše deti rastú. Vidíte ich každý deň a nevšímate si žiadne zmeny. Potom jedného dňa príde na návštevu príbuzný, ktorého ste dlhší čas nevideli a neveriacky sa pozerá na to, ako sa z vášho maličkého dieťaťa stal urastený tínedžer. Alebo, aby som to povedal spôsobom, ktorý by mohla pochopiť aj mladšia generácia, je to ako príspevok na sociálnych sieťach, ktorý sa stane „virálnym“. Časť obsahu sa zdieľa a lajkuje niekoľko používateľov, šíri sa medzi ostatných a vytvára vlnový efekt. Publikum, ktoré sa rozrastá a zdieľa, zase priťahuje publikum, ktoré sa rozrastá a zdieľa, až je zrazu príspevok virálny bez marketingovej mágie.

Podstatou je, že aj malý rast poskytuje palivo pre budúci rast – malý východiskový kapitál môže viesť k takým silným výsledkom, až to ohromuje samotnú vieru. V skutočnosti to môže odporovať dokonca logike. Väčšina z nás môže podceniť to, čo je možné, odkiaľ rast pochádza a k čomu môže rast viesť. Pri výskume a výpočtoch som sa rovnako zastavil a zamyslel nad správnosťou čísel a výpočtov.  

Zložené úročenie je finančný termín, o ktorom ste už pravdepodobne počuli, prípadne ste ho v nejakej forme využili pre zvýšenie svojho príjmu  alebo naopak  ste boli na druhej strane – princíp zloženého úročenia totiž využíva aj kreditná karta, kedy však na zloženom úročení nezarábate vy, ale vaša banka. Vo financiách zložené úročenie znamená, že namiesto toho, aby ste vybrali akúkoľvek čiastku z vášho zarobeného úroku, reinvestujete ho a tak zarábate aj úrok z úroku. Na rozdiel od jednoduchého úročenia sa vám totiž nezhodnocujú len samotné „vklady”, ale aj priebežne naskakujúce výnosy.

Takto to funguje, keď sa na vaše investície uplatňuje zložené úročenie – keď vytvárate „úrok z úroku“. V priebehu mnohých rokov sa tak dramaticky zvýši hodnota vášho majetku až sa to môže zdať neuveriteľné. A čím viac rokov budete investovať, tým väčší bude rozdiel vo vašich výnosoch.

Predstavme si, že máte dve deti. Každý rok odo dňa ich narodenia dáte každému z nich 1 000 EUR. Dieťa číslo jeden si peniaze vezme a uloží ich do plechovky pod posteľ. Dieťa číslo dva investuje do akumulačného fondu, ktorý sleduje jeden z hlavných indexov, napríklad S&P500. Priemerná úroková miera je pre účely tohto príkladu 5 %.

V deň svojich 18. narodenín má dieťa číslo jeden 18 000 EUR, zatiaľ čo dieťa číslo dva, ktoré využilo zložené úročenie, nazhromaždilo 29 539 EUR. To je o neuveriteľných 64 percent viac, hoci priemerný ročný úrok bol len 5 percent. A čo viac, keďže sila zloženého úročenia sa začína rozbiehať tým viac, čím dlhšie sporíte, postupné prírastky, ktorým sa dieťa dva tešilo každý rok, by naďalej neúmerne rástli. V skutočnosti, ak by obe deti sporili rovnakým spôsobom až do svojich 25. narodenín, dieťa dva by malo nasporené viac ako dvakrát toľko ako jeho súrodenec.

Tento príklad potvrdzuje jednu zo skutočností pre úspešné investovanie, a to „čas na trhu je rovnako dôležitý ako načasovanie trhu“. Mnohí investori venujú veľa času ekonomickým cyklom, obchodným stratégiám a sektorovým stávkam až zabúdajú, že najsilnejšou a najdôležitejšou lekciou, ktorú nás učí zložené úročenie – je si jednoducho počkať. Zostať investorom.

„Môj život je výsledkom zloženého úročenia.“ – Warren Buffet

Warren Buffett je štatisticky najcitovanejším investorom. Málokto si však všíma tú najjednoduchšiu skutočnosť: Buffettovo bohatstvo nie je spôsobené len úžasným investičným umom, ale aj tým, že bol dobrým investorom mimoriadne dlhý čas. Vlastne už od detstva. Warren Buffet objavil koncept zloženého úročenia údajne už vo svojich siedmich rokoch a stal sa jedným z kľúčových faktorov jeho úspešnej kariéry. Keď sa raz Buffeta opýtali, čo stojí za jeho bohatstvom, odpoveď znela „kombinácia života v Amerike, dobrých génov a zloženého úročenia“.

A to je lekcia, ktorú si investori môžu vziať zo zloženého úročenia. Dobré investovanie nemusí nevyhnutne znamenať honbu za najvyššími výnosmi, pretože najvyššie výnosy sa ťažko nájsť a ešte ťažšie zopakovať. Ide o dosahovanie solídnych výnosov, pri ktorých môžete zotrvať a ktoré sa dajú opakovať čo najdlhšie obdobie. Vtedy sa uvoľní sila zloženého investovania.

„Ak chcete byť úspešným investorom, nepotrebujete dosahovať najvyššie výnosy.“

Poďme si urobiť názorný príklad. Predstavte si, že investujete 10 000 € a po prvom roku zarobíte výnos vo výške 10%, teda 1 000 €, čo zvýši hodnotu vášho portfólia na 11 000 €. Po druhom roku bude výnos opäť 10%, avšak tentokrát zarobíte 10% z čiastky 11 000 €, nie z pôvodných 10 000 €. Po druhom roku zarobíte výnos 1 100 € a na konte tak budete mať 12 100 €. Pri jednoduchom úročení by táto čiastka bola 12 000 €. Na prvý pohľad to nie je veľký rozdiel. Avšak o 44 rokov bude mať pri zloženom úročení vaše portfólio hodnotu až 662 640 €! Pre porovnanie – pokiaľ by ste použili jednoduché úročenie, svoju investíciu by ste zhodnotili iba na 53 000 €. Pri zloženom úročení teda doslova platí, že čas sú peniaze. Čím viac času dáte peniazom a vašim investíciam na to, aby boli reinvestované a rástli, o to vyšší ich nárast bude.

Tabuľka 1: Predpokladaný nárast investície počas obdobia 44 rokov pri ročnom výnose 10%
Zdroj: Stonebridge Capital Hedge Fund

Ak by ste napríklad v roku 1965 investovali 10 000 dolárov do Buffetovej holdingovej spoločnosti Berkshire Hathaway, dnes by mala vaša investícia hodnotu 88 miliónov dolárov. Dôvodom takéhoto obrovského nárastu by nebolo to, že Buffet je jednoducho najlepším investorom na svete. V skutočnosti ním totiž nie je, aspoň nie z hľadiska priemerných ročných výnosov. Aj keď je Buffet so svojím majetkom v hodnote 85 miliárd dolárov nepochybne najbohatším investorom všetkých čias, jeho ročné výnosy od roku 1965 v priemere nedosahujú ani 22%. Pre porovanie, Jim Simons (muž, ktorý vyriešil trh), zakladateľ hedžového fondu Renaissance Technologies, dosahuje od roku 1988 priemerné ročné výnosy až 66%, teda trikrát toľko. Napriek tomu má jeho majetok hodnotu len 23 miliárd dolárov, čo je o 72% menej ako majetok W. Buffeta. Všimli ste si, v čom spočíva rozdiel? Odpoveď je jednoduchá – v čase. Simons začal s investovaním až v päťdesiatke. Mal tak približne o polovicu menej času na budovanie svojho majetku ako Buffet. Keby mal ale Simons pri svojich 66-percentných ročných výnosoch presne toľko času na zložené úročenie ako Buffet, dnes by mal na konte neuveriteľných 63 900 781 780 748 160 000 dolárov! Ak ste si teda doteraz mysleli, že za Buffetovým úspechom sú iba jeho geniálne investorské schopnosti, mýlili ste sa. Hypoteticky, pokiaľ by s investovaním začal až po tridsiatke a v šesťdesiatich si užíval dôchodok a zarobené peniaze, dnes by sme o ňom možno ani nepočuli. 

Prečo je zložené úročenie vo finančnom svete takým hodnotným a mocným nástrojom už vieme a rovnako, že najvýznamnejšiu úlohu pri ňom hrá čas. Ak sa na rast svojich peňazí pozeráte z dlhodobého hľadiska, zložené úročenie je jedným z hlavných kľúčov k vášmu úspechu. Ak chcete k vášmu investovaniu pristupovať cieľavedome a konzistentne ako W. Buffet, a rovnako ako on rozumiete potenciálu zloženého úročenia, začnite ho využívať čím skôr a môžete si tak zabezpečiť výnosy o akých sa vám možno ani nesnívalo.


Autor: Martin Pitoňák, CEO Stonebridge Capital

ZDIEĽAŤ

Odoberajte náš newsletter

V prípade záujmu o odber našich článkov, publikácií a noviniek, nám zanechajte svoju e-mailovú adresu.



    Prečítal som si a súhlasím s Podmienkami používania a s Ochranou osobných údajov.*